Bombarda dupp / Ørretbombe etter sjøørret!

Det å fiske med bombarda dupp / Ørretbombe  er spennende, utfordrende og sinnssykt effektivt!!

INNO bombarda dupp. Denne duppen fungerer meget bra til fiske etter sjøørret. Kommer i mange forskjellige utgaver.
Mitt bombarda utstyr 🙂

Video presentasjon av bombarda dupp

Etter 13 år som fluefisker i Hemsedal blir det noen ganger vanskelig å legge fra seg fluestanga. Men som sportsfisker må man hele tiden tilpasse seg og det samme gjelder for utstyret. Nå bor jeg på Hvaler og har byttet ut ørret med sjøørret. Mange ganger er fluetangen det overlegne verktøy men det har sine begrensinger med tanke på plass, vind og rekkevidde.  Er ikke en fan av begrensinger..Jeg har fisket en del med sluk, wobbler og agn men for meg er flue favoritt, så hva gjør man da?

Det er her bombarda dupp kommer inn. Her kan jeg fiske med rekkevidden som en slukfisker med effektiviteten og følsomheten til en fluefisker. Hærlig! Men for å få dette til så er det et par ting dere må tenke på og det skal jeg forklare nå.

PS!

Denne guiden er i hovedsak laget for fiske etter sjøørret. Men denne teknikken kan og brukes til andre type fiske feks etter ørret i vann og elv. Burde og være meget godt egnet til harr. Jeg har mange års erfaring med fluefiske etter brun ørret.  En ting som er 100% sikkert er at dette utstyret fra nå blir en del av standard pakken på fjellet! Den overlegne kastelengden og mulighet med lang fortom blir en garantert killer etter ørret! Ha på noen fine nymfer eller streaking caddis.

Mitt bombarda skrin til sjøørret 🙂

Slik rigger du bombarda dupp!

Først stangen: Du kan godt bruke din “vanlige” 9-10 fots slukstang men om du virkelig vil få dette til så går du til innkjøp av en stang som er minst 10 fot beste lengde er rundt 11 fot.  Slukvekt 5 til maks  30-40 gram. Altså en meget lett stang med tanke på lengden.  Med en slik stang kan du bruke lang fortom som igjen er hele hemmeligheten.

Så snellen:  Jeg bruker en ganske liten haspelsnelle. På denne har jeg ca 150m med 0,15 multisene. (Multifilament) Fordelen med denne type sene er høy bruddstyrke som gjør at du kan velge en tynn sene, tynn sene = laaange kast. En annen ting er at multisene er ei død sene (strekker seg ikke) som egner seg godt til denne type fiske.  Når man kaster med denne type dupp så er det en fordel å stoppe duppen før den lander i vannet. da får man strekt ut fortommen. Man får en mye bedre stopp med multi og dermed en bedre presentasjon av agnet.

Tips:Multi sene kommer som regel i 2 utgaver 110/120 meter og 270 meters spoler  Et tips er å gå for 270 meter, da får du fylt snella helt opp. Jeg vet at mange velger 110 meter utgaven. De må da fylle opp med mono eller tape i bunnen av spolen. Jeg bruker heller samme line hele veien så snur jeg bare lina etter endt sesong. Det som ligger innerst er som nytt. Da har du faktisk sena dobbelt så lenge.

Så er det bombarda duppene: Her er det utrolig mye å velge i og de har alle forskjellige  egenskaper. Jeg var veldig glad i Abu og spesielt INNO bombarda dupp.

Inno bombarda
INNO Bombarda

Du klarer deg langt med de jeg har vist på bildet over. Flyt på 15 gr, synk 20 gr og den jeg bruker aller mest intermediate 15 /16 gram blank.Tyngden på duppen kan du varierer slik du tilpasser deg feks vind eller type agn. Blåser det mye så kan jeg gå helt opp i 25gr. Små fluer og stille vann ned i 10 gram dupp.

Hemmeligheten ligger i riggingen!  Avhengig av dupp så kan du gjøre dette på forskjellige måter. På bildet under så kan dere se hvordan jeg rigger min ABU dupp.  Jeg bruker ca 20-40 cm nylon / fluor i tykkelse 0.30 til 0,40. Svivel i hver ende. PS! Bruk en gummiperle som vist på bildet, denne beskytter knuten din ved kast. Kan godt ha en slik perle i begge ender. Jeg gjør dette slik at jeg kan bytte dupp på en raskere måte. Det er viktig at duppen har litt line å “gli” på slik at du kjenner napp.

Bruk ca 20-40 cm nylon i tykkelse 0.30 til 0,40. Svivel i hver ende. PS! Bruk en gummiperle som vist på bildet, denne beskytter knuten din ved kast.

En helt vanelig måte å rigge en standard dupp er å la hovedlina gå igjennom duppen, fest på en gummiperle, svivel og fortom. Som vist på dette bildet

En helt vanelig måte å rigge en standard dupp

INNO duppen fungerer på en litt annen måte. Her skal pinnen peke mot agnet ikke mot stangen som de “vanlige” bombarda duppene. På Inno duppen så fester du hovedlina ved hodet og fortommen på den lengste delen av pinnen. Enkelt og greit.

Rigging av INNO dupp

Total lengde på fortommen avhenger av utstyret du fisker med. En fin tommelfingerregel er like lang fortom som stang. Jeg bruker ca 1/2 meter lengre en stanga .Med lang fortom får du presentere agnet pent. Du oppnår også meget lange kast. vi snakker om 50-70m!I enden så fester du på en passende flue, agn, gulp eller en liten wobbler i str 2 til 5 gr. Her har du mulighet til utrolig variasjon.For meg så har dette fisket virkelig fått feste!Killer effektivt!!

Tips! For å eliminere at fortommen henger seg opp så kast med god høyde, en fin bue. Viktig å se på duppen hele tiden. Rett før den treffer vannet så stopper du linen, da strekker fortommen seg helt ut.

Min anbefalinger- innkjøps guide. Oppdatert 2017!

Haspelstang til bombarda

Rimelig men en meget god variant til bombarda. Denne stanga passer og godt til slukfiske og meite. En kastemaskin men samtidig lett og smidig. Perfekt lengde og kastevekt til bombardafiske

Berkley Lightning HT 11′ 5-30g.

Slukstang, Bombarda premium. Denne stanga er faktisk spesial konstruert til bombarda. Som Berkley stanga over så er denne også egnet til annen type fiske. Kanskje et valg for de som har ei eldre bombardastang og med det trenger en oppdatering.

Savage Gear Parabellum CC 11’4″ 12-35g 3-delt

Tilbehør til bombardafiske

Fluer til L.rigg. Disse fluene er spesielt designet for å brukes sammen med det innovative L-Rig systemet av Jens Bursel. Jeg har omtalt dette systemet her: Bombarda dupp og L-rigg

Fishmadman Seatrout Tube Flies

Bombardadupp. Bruk søkefeltet på bloggen og skriv INNO. Jeg har ved flere anledninger kommentert denne flotte duppen. Rask og proff levering. Bombardashop har og det dere trenger av utstyr til L-rigg. Denne duppen er essentiell i mitt bombardafiske! Kjøp feks dupp i intermediate 15 og 25/30 gr, da har du til de fleste forhold. PS! Det er fort gjort å kaste bort en dupp.

Inno Bombarda

Anbefalt fiskeutstyr 2017

Haspelsnelle til bombarda

Standard haspelsnelle. Dette er en størrelse jeg syntes passer godt til det meste av mitt fiske. Større en dette er etter min mening helt unødvendig til sjøørretfiske. Denne snella er min foretrukne til bombarda og vanlig slukfiske.

Abu Garcia Revo 2 S 20

Fisketips til sjøørret!

Ang fisketeknikk så er nok dette nærmere fluefiske en sluk. Tidlig i sesongen når sjøørreten går grunt fisker jeg meget sakte, dvs med flyt eller intermediate dupp, 10-15 gr. Sveiver inn sakte, kun et par runder på snella. Stopper opp og vipper pent meg stangtuppen. Prøver å få flua til å bevege seg i et spennende mønster. Ofte så kommer hugget når flua ligger stille, husk tilslag!! Senere i sesongen eller på høsten så fisker jeg med mer tempo, særlig om jeg har på en streamer eller lign..

Da sveiver jeg ganske raskt men har ofte spinn stopp.4-8 raske tørn på snella og stopp..Beveger stanga til hver side slik at flua går i et S mønster. Med reke, børstemark imitasjoner så fisker jeg den saktere med mange små bevegelser. Bruker mest av det siste. Pattegris og vaskebjørn som favoritt. PS! Lær deg rappala knuten, den er helt genial! da går flua mye friere i vannet!

Om fisken vaker så ikke kast i selve vaket! Tommelfingerregel er i klart vann kast godt over og ved siden av vaket, i grumsete vann kast godt over.  Varier tempoet på flua. Noen ganger trigger sjøørreten på rolige bevegelser andre ganger så er det tempo som gjelder.

 

Les også:

Bombarda dupp og L-rigg
Dagens test – INNO Bombarda.

 

Sånn da er det bare å komme seg ut!

Lykke til og skitt fiske 🙂